Nejčastější chyby při elektroinstalaci rodinných domů

Nejčastější chyby při elektroinstalaci rodinných domů

Detaily, které přehlédneme nebo záměrně ignorujeme během rekonstrukce či stavby, mohou časem způsobit velké problémy. Platí to pro všechny aspekty rodinného domu, ale na elektroinstalaci je třeba dávat obzvlášť velký pozor. Špatně provedená elektroinstalace nejenže přináší nepříjemnosti, ale může také ohrozit naše zdraví. Naopak, správně naplánovaná a provedená elektroinstalace může ušetřit mnoho peněz a starostí v budoucnu. Podívejme se tedy na nejčastější chyby, které se v elektroinstalaci rodinných domů objevují a které často vedou k nákladným opravám dlouho po dokončení stavby.

Instalace svépomoci vede k problémům 

Pokud nemáte potřebné vzdělání a kvalifikaci, nepouštějte se do oprav nebo montáže elektroinstalace sami. Projekt elektroinstalace musí být podle oficiálních nařízení zpracován odborníkem. Když doma objevíte nějaký zdánlivě malý problém, obraťte se opět na odborníky. Je až k neuvěření, jak nebezpečné domácí opravy jsou lidé ochotni provádět.

Nedostatečné plánování se rychle projeví

Projekt elektroinstalace musí zohledňovat nejen současné, ale i budoucí potřeby domácnosti. Bohužel, krátkozrakost při projektování je stále běžná. Často se podceňuje počet a rozmístění zásuvek. Když pak nemůžete zapojit lampu, televizi a nabíječku na mobil současně, rychle zjistíte, že projekt elektroinstalace byl nedostatečný. Takové domy se pak stávají změtí prodlužovaček a rozdvojek, o které neustále někdo zakopává. Odřené koleno ale není to nejhorší, co se může stát. Přetížená zásuvka, která musí zvládat mnoho spotřebičů najednou, může selhat nebo způsobit požár.

Zmatek v kabeláži

Elektrické kabely můžeme přirovnat k nervovému systému domu. Každý, kdo někdy zažil skřípnutý nerv, ví, že stačí málo ke způsobení velké bolesti. A nejinak je tomu u elektrických kabelů. Zkratky a nedostatky při pokládání kabelů se nemusí projevit hned, ale jakmile k tomu dojde, bude to bolet minimálně vaši peněženku. K nejčastějším chybám při pokládání kabelů patří:

  • Nedodržování barevného značení vodičů, které může vést k úrazu elektrickým proudem.
  • Neoznačování pojistek a vodičů v rozvaděči, což vede ke špatné nebo zcela nemožné orientaci v rozvodech při poruše.
  • Používání pouze nejkratší cesty při vedení kabelů, bez ohledu na budoucí úpravy nebo rekonstrukce.

Vedení kabelů má svá pravidla a jejich nedodržení může v nejlepším případě ztížit práci komukoliv, kdo bude muset naši práci opravovat. Cena náročnějších oprav se pak snadno vyšplhá až na desítky tisíc. Přitom by stačilo na začátku udělat práci pořádně. Proto majitelé před dokončením elektroinstalace musí důvěřovat, ale také prověřovat. Nechte si každou část elektroinstalace důkladně vysvětlit a nebojte se pokládat zdánlivě dotěrné dotazy – někdy vám to ušetří hodně peněz a nervů.

Speciální ochrana pro rizikové oblasti

Elektrické instalace v koupelnách, kuchyních a dalších prostorách s vyšší vlhkostí vyžadují speciální ochranu. Tato místa jsou nejvíce náchylná k poškození a mohou způsobit vážné nehody, pokud nejsou řádně zabezpečena. Používání nevhodných materiálů, neizolovaných spojů a nedostatečná ochrana proti vlhkosti mohou vést k vážným poruchám. Při rekonstrukcích a stavbách proto dbáme na to, aby všechny elektroinstalační práce v těchto prostorách splňovaly přísné bezpečnostní normy.

V závěru lze tedy shrnout, že správně provedená elektroinstalace je základem bezpečného a pohodlného bydlení. Investice do kvalitního projektu a odborně provedené práce se vyplatí, neboť minimalizují riziko budoucích problémů a nákladných oprav. Při stavbě nebo rekonstrukci domu proto dbejte na detaily a neváhejte se obrátit na odborníky, kteří vám pomohou zajistit, aby byla vaše elektroinstalace bezpečná a funkční.


Kontaktujte nás